Kleinste dorp van Texel

De Waal is met 415 inwoners het kleinste dorp van Texel. Het is een schilderachtig dorpje met slechts enkele smalle straatjes. De schattige oude huisjes en boerderijen zorgen ervoor dat u zich even echt in een andere wereld waant.

Cultuurhistorisch Museum Texel

In De Waal vindt u het Cultuurhistorisch Museum Waelstee. Dit verrassende en interessante museum is gevestigd in een oude boerderij en biedt inzicht in het vroegere leven op Texel. Er worden hier onder andere oude koetsen de oude landbouwwerktuigen en de rijke geschiedenis van het boerenleven op Texel tentoongesteld.

Centraal op het eiland

Hotel De Waal is gelegen in het midden van De Waal en ligt in de nabijheid van mooie fietspaden, natuurgebieden en vogelreservaten. Het bos en strand zijn met de auto en fiets goed en snel bereikbaar.

  • De oude kerk van De Waal

    De oude kerk van De Waal

  • slide
  • "Sommeltjes" woonden in deze bronstijd grafheuvel net buiten het dorp

    "Sommeltjes" woonden in deze bronstijd grafheuvel net buiten het dorp

Historie De Waal

Evenals Den Burg, Oosterend en Den Hoorn is De Waal gebouwd op een keileem opstuwingen uit de ijstijd. Aan de noordwestzijde van het dorp (de Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van polder Waal en Burg. 

Polder Waal en Burg

Tot 1613 heeft De Waal aan zee gelegen. Daarna lukte het om polder Waal en Burg droog te krijgen en sindsdien ligt De Waal midden op het eiland. In 1909 heeft Natuurmonumenten de eerste grond in Waal en Burg gekocht, waarna de polder is uitgegroeid tot een zeer belangrijk broed- en overwinteringsgebied voor vogels. Waal en Burg is één van de vele natuurgebieden die Texel rijk is.

De bewoners van verschillende buurtschappen brachten door middel van dammen verbindingen tussen de hoger gelegen delen aan. De Bomendiek, de fraaie zuidelijke toegangsweg tot De Waal, is naar men aanneemt één van die eerste dammen.

Het oude dorp

Oorspronkelijk stond in De Waal een uit de 11e eeuw stammend tufstenen kerkje. Dit bouwwerk werd in de 19e eeuw afgebroken en vervangen door een bakstenen kerk. Tijdens de opstand van de Georgiërs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, brandde de kerk tot de grond toe af.

De Hogeberg  is ook een opstuwing uit de ijstijd