Omgeving De Waal

De Waal is met 415 inwoners het kleinste dorp van Texel en evenals Den Burg, Oosterend en Den Hoorn gebouwd op één van de keileem opstuwingen uit de ijstijd. Aan de noordwest zijde van het dorp (de Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van polder Waal en Burg. Voordat deze polder voor de eerste maal werd drooggemaakt (1436) kon de zee vrij tussen het dorp en het hoge land rond Den Burg stromen. Tot 1613 heeft De Waal aan zee gelegen, vanaf die tijd lukte het om polder Waal en Burg definitief droog te krijgen. Sindsdien ligt De Waal centraal midden op Texel.


In 1909 heeft Natuurmonumenten de eerste grond in Waal en Burg gekocht, waarna de polder is uitgegroeid tot een zeer belangrijk broed- en overwinteringsgebied voor vogels. Waal en Burg is één van de vele natuurgebieden die Texel rijk is.

De bewoners van verschillende buurtschappen brachten door middel van dammen verbindingen tussen de hoger gelegen delen aan. Naar men aanneemt is de Bomendiek, de fraaie zuidelijke toegangsweg tot De Waal, één van die eerste dammen. Later werd deze dam verder verhoogd en kreeg tot de droogmaking van polder Waal en Burg een dijkfunctie.

Midden in het dorp De Waal in de nabijheid van mooie fietspaden, vogelreservaten en vijf minuten met de auto van bos en strand, staat ons 3 sterren hotel met een gemoedelijke sfeer.

Oorspronkelijk stond in De Waal een uit de 11de eeuw stammend tufstenen kerkje. Dit werd in de 19e eeuw afgebroken en vervangen door een bakstenen kerk. Tijdens de opstand van de Georgiërs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, brandde de kerk tot de grond toe af. Bij de herbouw stuitte men op de uit zwerfkeien bestaande fundamenten. De nieuwe kerk kwam in 1952 gereed. Tot 1961 had deze kerk geen toren, omdat een bouwstop op kerktorens afgekondigd was. Het orgel in de kerk maakte deel uit van de Nederlandse inzending naar de Expo in Brussel in 1958.

Hotel de Waal | Hogereind 28 | 1793 AH de Waal | Texel | Tel : 0031 - (0)222 - 313282 | Fax : 0031 - (0)222 - 315837 | Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.